Alcohol slechter dan we denken

81% van de volwassenen in Nederland drinkt wel eens een glaasje alcohol. 10% van deze groep is een zware drinker. Je valt onder deze categorie als je als man op 1 dag 6 glazen of meer drinkt, voor vrouwen ligt dit aantal op vier. Aan deze gegevens is te zien dat alcoholgebruik in Nederland een groot probleem is. 
 

Veel mensen denken nog steeds dat het gewoon prima is om 2 drankjes per dag te nuttigen, er zijn zelfs mensen die denken dat het goed voor je is. Op basis van de gezondheidsraad wordt geadviseerd om helemaal geen alcohol te drinken. Als je dan toch besluit om te drinken, doe dit dan niet meer dan 1 glas per dag. Maar waarom worden deze adviezen gegeven? Dat alcohol slecht is voor je lever weten we allemaal. Maar een van de bijwerkingen is dat de kans op kanker ook vergroot wordt, dit blijkt uit recente onderzoeken. 
 

Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van de 55-plussers dagelijks ongeveer 2,5 glas alcohol drinkt. Zij realiseren zich niet hoe schadelijk dit voor hen kan zijn. Bijkomend probleem is dat je lichaam aan alcohol went, na verloop van tijd zal je meer alcohol nodig hebben voor dezelfde positieve effecten. Buiten dat dit ongezond is vergroot dit ook de kans op een verslaving. 
 

Sommige ouders zeggen zelfs dat ze liever hebben dat hun kinderen af en toe een xtc pil nemen dan dat ze alcohol drinken. Niet dat xtc onschuldig is maar omdat sommige beweren dat alcohol nog veel schadelijker is. Hier is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. De voornaamste negatieve effecten van alcohol zijn op korte termijn, maagslijmvlies irriteren, braken, black-out en misselijkheid. De gevolgen op lange termijn zijn met name lever- en geheugenproblemen, hart- en vaatziektes en verschillende soorten kanker. 
 

Zoals al eerder gezegd is ruim 10% van Nederland een probleemdrinker. 300.000 mensen in Nederland  hebben een alcoholverslaving. Van hen zoekt ongeveer 10% hulp om van deze verslaving af te komen. De verslaving begint vaak met drinken in het weekend, dit wordt dagelijks en vervolgens dagelijks steeds meer. Uiteindelijk gaat de drank je leven beheersen.
 

Natuurlijk probeer ik niemand te verbieden om alcohol te drinken maar ik probeer wel mensen aan het denken te zetten. Neem de afweging of de negatieve gevolgen het waard zijn. 

 

Bel me terug
Geef uw telefoonnummer door en wij bellen u terug