Bewegen met diabetes

 

Regelmatig bewegen kan natuurlijk voor niemand kwaad, en is altijd goed. Ook voor mensen met diabetes. De beweegrichtlijnen houden in voor volwassenen dat zij minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning verspreid over verschillende dagen doen. Hoe meer ze bewegen, langer en intensiever ze bewegen/trainen, levert dus ook meer gezondheidsvoordeel op. Dus bewegen is hartstikke goed voor en zeker als je diabetes hebt. Daarnaast is ook het advies om minamaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen/activiteiten te doen. Alleen bij een lage insulinespiegel is vetverbranding mogelijk. Insuline is een dikmaker. Als mensen met diabetes type 2 overgaan op insulinetherapie komen zij vrijwel altijd aan. Dat komt omdat de hoge insulinespiegels het voor je lichaam moeilijk maken om af te vallen. Bewegen is daarom de belangrijkste preventie maatregel. Ook bij mensen die al diabetes hebben, verbeterd inspanning de insulinegevoeligheid. Het zorgt voor een betere regulatie van bloedglucosewaarde op de lange termijn. Daarmee worden latere complicaties als gevolg van langdurig hoge bloedsuikers voorkomen. Veel lichaamsbeweging maakt het makkelijk om een goed gewicht te behouden of te bereiken. En regelmatig intensief bewegen heeft echter nog veel meer gunstige effecten en voordelen voor mensen met diabetes. 
 

Voordelen en effecten van sport en bewegen bij diabetes zijn: 
 • Lagere bloedglucosewaarden tijdens en na de inspanning 
 • Lagere insulineconcentratie, basaal en na de maaltijd. 
 • Verbeterde insulinegevoeligheid. 
 • Verbeterd lipidenprofiel. 
 • Verlaging van lucht tot matig verhoogde bloeddruk. 
 • Toename van energieverbruik. 
 • Verbetering van cardiovasculaire conditie 
 • Toegenomen kracht en souplesse. 
 • Verbeterd fitheidsgevoel. 
 • Verbetering van algemeen welbevindingen. 
   

Wat is Diabetes Mellitus eigenlijk?

Diabetes mellitus is een suikerziekte, en de meest voorkomende stofwisselingsziekte. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben Diabetes mellitus. Dan heb je nog verschillende soorten diabetes de meest voorkomende en de bekendste zijn : 

 • Diabetes mellitus type 1 (150.000 Nederlanders)
 • Diabetes mellitus type 2 (850.000 Nederlanders) 
 • En zwangerschapsdiabetes 


Overigens weten 250.000 mensen niet van zichzelf dat ze diabetes hebben. Bij diabetes is de glucosewaarde in het bloed chronisch verhoogd. Een deel van deze glucose komt in de urine terecht. Dit is eigenlijk gewoon pre suiker, wat de mensen uitplassen, plas van mensen die diabetes hebben ruikt (en smaakt) dan ook heel zoet.  Diabetes mellitus betekent in het Grieks-Latijn dan ook letterlijk ‘honingzoete doorstroom’. Het aantal mensen met diabetes is sinds de tweede helft van de jaren 90 sterk gestegen en neemt nu nog altijd toe. 

 

Verschillen tussen diabetes mellitus type 1 en type 2? 
Alle vormen van diabetes hebben met elkaar gemeen dat de glucosegehalte in het bloed regelmatig te hoog is en dat er onvoldoende glucose in de lichaamscellen inkomt. 


Diabetes type 1:  
Is een auto-immuunziekte dat betekent dat het immuunsysteem zich vergist en de eigen lichaamscellen aanvalt. Bij diabetes type 1 worden de bètacellen in de alvleesklier, die insuline produceren, door het eigen immuunsysteem vernietigd. De alvleesklier is niet meer in staat om insuline te produceren. Die nodig is voor het transport van glucose naar de lichaamscellen. Diabetes type 1 ontstaat meestal bij kinderen en jong volwassenen. 
 

Diabetes type 2: 
Is de meest voorkomende vorm van diabetes : ongeveer 85 % van alle mensen met diabetes heeft type 2. De diagnose van type 2 wordt meestal gesteld als men het 40e levensjaar heeft bereikt. Vroeger werd dit daarom ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Deze term wordt nu niet meer gebruikt omdat diabetes type 2 steeds op jongere leeftijd voorkomt. Ook als het op jongere leeftijd  voorkomt is diabetes type 2 een andere aandoening dan diabetes type 1 op jonge leeftijd. Diabetes type 2 ontwikkelt zich langzaam. Het glucosemetabolisme is dan verstoord. Vaak hebben mensen ook al jaren diabetes zonder dat ze het zelf doorhebben. Na al die jaren heeft diabetes het lichaam vaak al erg beschadigd. Ze komen er dan ook vaak pas achter als er iets flink mis is, zoals: slecht zien, of beschadiging van de zenuwen etc. 


Mensen die lijden aan diabetes kunnen te maken krijgen met een van de volgende aandoeningen: 
 

Oogaandoening
Je kunt slecht gaan zien door de beschadiging van de bloedvaten. En in het ergste geval kan iemand blind worden. 
 

Hart- en vaatziekten
 

Nieraandoeningen
Door diabetes vormt zich steeds meer bindweefsel in de nieren. Daardoor kunnen de nieren niet meer goed werken. 


Voetproblemen
Bloedvaatjes en zenuwen in de voet kunnen beschadigd raken door diabetes. Dit noemt men ook wel diabetes voet. Ook gaat het genezen van wondjes minder snel. In het ergste geval moet een teen, voet of zelfs een been geamputeerd worden. 


Hersenen
Naar schatting komt 1 op de 15 gevallen van dementie door diabetes. 


Zenuwen
Zenuwen kunnen schade op lopen door een langdurig hoge bloedsuikerspiegel. (neuropathie) 
 

Verhoogde infectiegevoeligheid
Door een hoge bloedsuiker werkt het afweersysteem minder goed. Ook zorgt het hoge glucosegehalte in de mond voor meer groei van bacteriën.  

 

 

Bel me terug
Geef uw telefoonnummer door en wij bellen u terug