Last van een pijnlijke onderrug? 3 tips!

Heb jij gemakkelijk last van je onderrug na bepaalde activiteiten? Of heb je in het algemeen last van je onderrug? Dit kan komen door een verkeerde houding of te veel belasting op een verkeerde en/of eenzijdige manier.

Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn in je onderrug te achterhalen en vervolgens te zoeken naar een oplossing. Het aanpakken van de oorzaak (bijvoorbeeld een verkeerde houding) kan automatisch ook de pijn verminderen. Zelf de oorzaak van je pijn vinden en oplossen is best lastig. Daarom geven we je 3 tips om in je dagelijks leven rekening mee te houden. 

Neutrale positie van je rug
Iedere wervelkolom heeft van nature een S-vorm. In deze houding biedt hij de meeste weerstand tegen krachten van buitenaf. Probeer deze houding ten alle tijden te behouden bij alle activiteiten die je uitvoert. Zitten gaat gemakkelijk fout. Zit je bijvoorbeeld onderuitgezakt dan raak je de neutrale positie van je wervels kwijt waardoor er onnodig veel spanning op specifieke wervels ontstaat. Probeer daarom altijd een rechte houding aan te nemen. Een langdurig verkeerde positie kan voor problemen zorgen. 

Armen op je rug
Krijg je van lang staan last van je onderrug? Ga dan eens na of je vaak met je armen over elkaar staat. Wanneer je dit doet moet je onderrug ervoor zorgen dat je niet vooroverbuigt. Na een bepaalde tijd verzuren de spieren in je onderrug en dat kan zorgen voor pijn. Probeer eens met je handen op je rug te staan. Dit zorgt al voor een rechte houding. 

Voorkom kracht vanuit je wervelkolom
In principe zijn alle spieren in je lichaam bedoeld om te bewegen. De spieren rondom je wervelkolom zijn er juist om beweging tegen te gaan. Deze spieren vangen krachten van buitenaf op: zwaartekracht, een duw of een zware rugzak. Overmatig kracht zetten op de wervels zorgt vaak voor problemen. Zet bij het tillen van spullen kracht vanuit je benen/heupen, zak goed door je benen. En zet bij het openen van deuren kracht vanuit je schouders.

Blijf je tegen pijn in je onderrug aanlopen? Vraag dan hulp aan de personal trainers van CK Active. Zij kunnen je hier verder in begeleiden. 

Bel me terug
Geef uw telefoonnummer door en wij bellen u terug