Wel of geen soja?

De laatste tijd vind je steeds meer sojaproducten in de supermarkt en op TV. Zo heb je gehele kookprogramma’s die gaan over vegetarische gerechten. Toch zijn er wat voor- en nadelen aan deze trend. Daarom zetten wij ze even op een rijtje.


Eitwitten en vetten
Vaak wordt soja als een vleesvervanger gebruikt. Dit doen ze omdat het een bron is van eiwitten. Dit komt omdat er in soja de volledige keten van aminozuren aanwezig is. Ook is soja rijk aan ijzer en goede vetten zoals omega 6 en omega 3.
Ook is soja een alternatief voor zuivel, dit is met name belangrijk voor sporters omdat deze veel eiwitten consumeren. Daarom is sojamelk een goede oplossing.


Wel is er een nadeel te vinden voor het gebruik van sojaproducten. De opname van de aminozuren gaat veel sneller bij soja waardoor dit ten kosten gaat van een goede opname. Daarom is het belangrijk te blijven variëren zoals variatie altijd belangrijk is. Je kunt ongeveer 20 – 30 gram soja consumeren per dag zonder hier nadelige gevolgen van te merken.

 

 

Bel me terug
Geef uw telefoonnummer door en wij bellen u terug